Dawne archiwum Miesięcznika "Terapia" 1999-2017

TERAPIA - OTYŁOŚĆ - UJĘCIE OPARTE NA DOWODACH - MAJ 2005

Redaktor numeru: prof. zw. dr hab. med. Jan Tatoń, prof. dr hab. med. Anna Czech
Inne artykuly | Inne edycje

Odtłuszczanie ciała - praktyka prewencji i leczenia otyłości

Summary

Obesity is one of the leading causes of mortality and morbidity in the developed world. There are many ways of treating it. They include behavioral treatment, surgical and pharmacological therapy as well as diet which play the most significant role. This article focuses on dietary measures aimed at reducing body fatty tissue in prevention and treatment of obesity. Detailed examples of diet are presented. The article also provides current definitions of obesity and methods of quantifying it.

Słowa kluczowe: odłuszczanie ciała, otyłość, leczenie, prewencja.

Keywords: fatty tissue reduction, obesity, treatment, prevention


Prof. zw. dr hab. med. Jan Tatoń
Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Diabetologii AM w Warszawie
Kierownik: prof. dr hab. med. Anna Czech

Racjonalne działania umożliwiające w praktyce odtłuszczenie ciała przedstawiono w czterech częściach:

  • cele leczenia i rozpoznanie problemu oraz edukacja i zmiany zachowania
  • zapobieganie i dietetyka otyłości
  • trening fizyczny
  • farmakoterapia

 

Część 1
Cele leczenia otyłości i edukacja

Lecznicze cele w otyłości można podzielić na 3 grupy

Cele maksymalne: zmniejszenie BMI poniżej 25 kg/m2, a więc uzyskanie normalizacji masy ciała za pomocą bezpiecznych, powolnych działań wychowawczych i medycznych bez ryzyka powikłań powodowanych przez metody lecznicze, zapobieganie nawrotom nadwagi.

Cel ten może dotyczyć osób z nadwagą lub I stopniem otyłości, szczególnie w młodszym wieku, osób ze specjalnymi medycznymi wskazaniami (np. powikłania otyłości) oraz wszystkich osób, które pragną uzyskać normalizację BMI.

Cele praktyczne. Obejmują one uzyskanie i utrzymanie redukcji masy ciała o 10-15% wyjściowej rzeczywistej masy za pomocą bezpiecznego, powolnego programu leczniczego i zapobiegawczego (tabela 1). Tego rodzaju częściowa redukcja otyłości przynosi już wiele pozytywnych skutków pod postacią zmniejszenia ryzyka powikłań otyłości i zgonu. Cel ten dotyczy zazwyczaj osób znajdujących się w warunkach nie sprzyjających realizacji celu maksymalnego lub też jest wstępem do jego osiągnięcia.

 

Tabela 1. Korzyści z 10% redukcji masy ciała
Umieralność > 20% ↓ ogólnej umieralności
> 30% ↓ zgonów związanych z cukrzycą
> 40% ↓ zgonów związanych z otyłością
Ciśnienie tętnicze ↓ o 10 mmHg ciśnienia rozkurczowego
↓ o 20 mmHg ciśnienia skurczowego
Cukrzyca typu 2 50% ↓ glikemii na czczo
Lipidy surowicy 10% ↓ cholesterol całkowity
15% ↓ cholesterol LDL
30% ↓ triglicerydy
8% ↑ cholesterol HDL
(WHO: Obesity, Genewa 1997)

 

 

 

Cele dotycące zapobiegania lub ograniczenia powikłań otyłości.

 

 

  • normalizacja lub zmniejszenie hiperglikemii w cukrzycy typu 2 i upośledzenia tolerancji glukozy, redukcja interwencji farmakologicznych
  • zmniejszenie ciśnienia tętniczego w nadciśnieniu tętniczym: redukcja zakresu farmakoterapii hipotensyjnej
  • zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, triglicerydów na czczo i po posiłku, zwiększenie cholesterolu HDL
  • zmniejszenie obwodu brzucha i proporcji W/H
  • ustąpienie lub zmniejszenie bezdechu w czasie snu
  • zwiększenie ruchliwości
  • normalizacja miesiączkowania i funkcji reprodukcji
  • polepszenie tolerancji wysiłku
  • lepsze gojenie się ran
  • zwiększenie odporności na infekcję
  • ograniczenie skłonności do zakrzepów i zatorów

 

Program leczenia

Postępowanie lecznicze w otyłości ma charakter wieloskładnikowy:

  • zmiany w środowisku zewnętrznym, a więc przebudowa stylu życia, zmiana zawodu, sytuacji rodzinnej, miejsca zamieszkania, zainteresowań, sposobu spędzania wolnego czasu, podjęcie szczególnych zadań życiowych
  • zmiany behawioralne indukowane celowo za pomocą oddziaływań psychoterapeutycznych, edukacyjnych, treningu osobowościowego
  • zmniejszenie łaknienia za pomocą leków pobudzających sytość lub hamujących łaknienie
  • wprowadzenie kontrolowanego żywienia z niedoborem energetycznym o różnym nasileniu
  • postępowanie chirurgiczne
  • ocena wyników i zapobieganie nawrotom otyłości

 

Najważniejszym miernikiem świadczącym o ilości energii spożywanej wraz z pokarmami w dłuższych okresach jest masa ciała.

BMI i kategorie zaburzeń wielkości masy ciała

Prawidłową masę ciała i jej odchylenia ocenia się, między innymi, wskaźnikiem masy ciała.


 

Prawidłowy BMI mieści się w granicach 19-25 kg/m2. Jeśli jest mniejszy od 19 oznacza to, że istnieje niedobór masy ciała, jeśli jest większy od 25 oraz mniejszy od 30 rozpoznaje się nadwagę, a jeżeli jest większy od 30 należy rozpoznać otyłość.

 

Po ustaleniu wielkości BMI należy określić typ otyłości. Służą do tego różne klasyfikacje i metody.

 

Tabela 2. Podział wskaźnika masy ciała (BMI) według grupy ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia
Wartość BMI [kg/m2] Ocena masy ciała
20-24,9 prawidłowa masa ciała
25-29,9 nadwaga
30-39,9 otyłość
> 40 otyłość olbrzymia

 

 

 

Pomiar obwodu brzucha - mierniki otyłości brzusznej

 

 

W ocenie otyłości ważne jest nie tylko wyliczenie BMI, ale także określenie ilorazu obwodu brzucha do obwodu bioder (WHR - Waist (talia): Hip (biodra) R-Ratio (iloraz). Wskazuje on na gromadzenie się tłuszczu w jamie brzusznej, na obecność otyłości brzusznej lub zespołu metabolicznego. Jest to złośliwa (i częsta) forma otyłości kojarząca się z cukrzycą typu 2, nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami składu lipidów krwi (podwyższenie stężenia triglicerydów >170 mg/dl; obniżenie stężenia cholesterolu HDL <40 mg/dl i podwyższenie stężenia cholesterolu LDL >100 mg/dl oraz cholesterolu całkowitego >185 mg/dl) oraz z niedokrwienną chorobą serca (zawał serca), mózgu (udar mózgu), kończyn dolnych (niedokrwienie, amputacje).

 

Rycina 1. Nomogram do oceny WHR (stosunek obwodu talii do największego obwodu bioder, cm lub cale) (wg Braya)

 

 

 

Na podstawie wielkości BMI, WHR oraz obecności powikłań można ocenić ryzyko kliniczne w indywidualnych przypadkach otyłości oraz indywidualne cele leczenia.

 

 

Zapobieganie

Liczne badania nad otyłością, a także uciążliwość leczenia oraz mała jego efektywność podkreślają znaczenie zapobiegania. Jego podstawą jest wprowadzenie prozdrowotnych modyfikacji stylu życia we wszystkich jego aspektach (tabela 3).

 

Tabela 3. Wpływ interwencji niefarmakologicznych i farmakologicznych na powstanie cukrzycy typu 2 u osób z upośledzeniem tolerancji glukozy i otyłością
Badanie Rodzaj interwencji Wpływ interwencji
Da Quing Study (Diabetes Care 1997, 20: 537) modyfikacja stylu życia (dieta, aktywność fizyczna) skuteczny
The Finish Diabetes* Prevebtion Study (NEJM 2001, 344: 1343) modyfikacja stylu życia (dieta, aktywność fizyczna) skuteczny
The American Diabetes Prevention Program Study (DPP) (NEJM 2002, 346: 393) modyfikacja stylu życia + metformina skuteczny
Stop - NIDDM Chiasson J.L. i wsp. (Lancet 2002, 359: 2072) modyfikacja stylu życia + akarboza lub placebo  
* Skuteczność ograniczania zapadalności na cukrzycę typu 2 za pomocą modyfikacji stylu życia badano w grupach z upośledzeniem tolerancji glukozy

 

 

 

Edukacja żywieniowa

 

 

Wychowanie zdrowotne rodzin w zakresie racjonalnego odżywiania jest na pewno jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji służby zdrowia. Tradycja, zwyczaje i poglądy utrzymujące się w rodzinach lub w pewnych regionach oraz tradycyjne wzorce odżywiania hamują często racjonalizm żywienia. Osoby o zwiększonym ryzyku otyłości lub z otyłością powinny otrzymać profesjonalną edukację terapeutyczną dającą im motywację do leczenia, wiedzę oraz umiejętności. Przykładem ważnym dla osoby leczonej jest np. przedstawienie porównania energetycznej wartości różnych produktów żywieniowych (tabela 4).

 

Tabela 4. Porównanie wartości energetycznej różnych artykułów spożywczych
10 g masła ma 90 kcal (377 kJ) taką samą wartość mają
  • ementaler 22g
  • kiełbasa tłusta 25g
  • karkówka 40g
  • ziemniaki 150g
  • banany 120g
  • bułeczki 35g
  • chudy biały ser 115g
  • polędwica drobiowa 75g
  • chuda wołowina 80g
  • marchew 300g
  • truskawki 260g
  • chleb razowy 40g

 

 

 

Skuteczność zapobiegania i leczenia otyłości oraz profilaktyki nawrotów po zmniejszeniu nadmiernej masy tkanki tłuszczowej jest ograniczona przez wysoki poziom dziedziczności tego zaburzenia. Może ją zwiększać dokładna analiza i rozpoznanie mechanizmów patogenetycznych.

 

 

Część 2
Kształtowanie nowych zachowań - kreowanie zmian behawioralnych

W wielu przypadkach otyłości odpowiednie ukierunkowanie pacjenta i stworzenie emocjonalnych bodźców ułatwia redukcję nadmiaru masy ciała. Sprzyjać temu może zorganizowanie dla pacjentów terapii grupowej. Wyjaśnienie mechanizmu powstawania otyłości, a także omówienie sposobów jej eliminacji, mogą mieć istotne znaczenie w leczeniu, szczególnie pacjentów gotowych do współpracy, inteligentnych.

Szczegółowa analiza zachowań i emocji związanych z żywieniem, a także wprowadzenie zmian w tym zakresie za pomocą dyskusji i psychoterapii przyczynia się do redukcji nadmiaru masy ciała, nawet bez stosowania specjalnych diet redukujących. Należy podkreślić, że leczeni za pomocą uczenia się nowego zachowania alimentacyjnego w warunkach grupowych wykazują najmniejszy odsetek nawrotów otyłości.

Odtłuszczanie ciała za pomocą deficytu energii żywienia - dietetyka otyłości

W prewencji i leczeniu zagrożenia cukrzycą oraz cukrzycy należy powoli, ale systematycznie dążyć do uzyskania prawidłowej masy ciała odpowiadającej BMI w granicach 19-25.

W otyłości brzusznej, skojarzonej często z cukrzycą typu 2, upośledzeniem tolerancji glukozy lub hiperglikemią na czczo nie jest to zadanie łatwe. Każde jednak zbliżenie się do prawidłowego zakresu BMI ma istotny efekt prewencyjny i leczniczy. U osób z nadwagą lub otyłością należy więc wdrażać kompleksowy i kontrolowany niefarmakologiczny program stopniowej normalizacji masy ciała, obejmujący zazwyczaj dietę z dziennym deficytem energetycznym rzędu 750-1000 Kcal, systematyczne ćwiczenia fizyczne oraz postępowanie psychologiczne. Stosowanie takiego programu musi być zawsze monitorowane i oceniane. Bez wnikliwej obserwacji stosowania programu pacjenci często zaprzestają jego realizacji.

W leczeniu dietą z niedoborem energetycznym należy zawsze stosować fizjologiczną dietę mieszaną, zapewniającą wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Ustala się umiarkowany, ale stały niedobór energetyczny rzędu około 500-1000 kcal na dobę (2093-4187 kJ/d.) w stosunku do uprzedniego, "zwykłego" dla niego poziomu (deficyt kaloryczny względny) a później w stosunku do poziomu odpowiadającego normalnemu pokryciu wydatków energetycznych osób leczonych (deficyt kaloryczny bezwzględny), który utrzymuje się do chwili osiągnięcia celów leczenia.

Zapotrzebowanie na energię - ilość pożywienia

Wartość energetyczną diety ustala się na takim poziomie, aby uzyskać i utrzymać pożądaną masę ciała, tj. BMI w zakresie 19-25.

Zapotrzebowanie energetyczne, a co za tym idzie wielkość posiłków jest zawsze zróżnicowana.

Ustalenie diety, ilości i rodzajów produktów powinno być więc indywidualnie dostosowane do wieku, płci, wzrostu, należnej masy ciała, aktywności fizycznej, a także innych okoliczności.

Normy zapotrzebowania na energię:

  • pacjent leżący powinien otrzymać 20-25 kcal (84-105 kJ) na 1 kg należnej (prawidłowej) masy ciała na dobę
  • osoba chodząca, nie obciążona wysiłkiem 25-30 kcal (105-126 kJ), a lekko pracująca 30-35 kcal (126-147 kJ) na kg należnej (prawidłowej) masy ciała na dobę
  • u osoby dorosłej wykonującej średnio ciężką pracę fizyczną, o masie ciała 70 kg i wzroście 170 cm (bez nadwagi) zapotrzebowanie energetyczne wynosi około 35 kcal (147 kJ) na 1 kg masy ciała, a więc 2450 kcal (10 258 kJ) na dobę
  • szczupła, aktywna osoba potrzebuje więcej energii niż ktoś otyły i mało aktywny
  • osoby dorosłe, prowadzące siedzący tryb życia mogą potrzebować tylko około 1500 kcal na dobę (6 280 kJ)
  • osoby aktywne lub organizmy jeszcze rosnące (np. dzieci) 2,5-3 tys. kcal na dobę (10467- 12560 kJ) lub więcej
  • osoby usiłujące schudnąć muszą stosować dietę poniżej 1 tys. kcal/dobę (4 187 kJ) oraz jednocześnie dużą ilość ruchu i wysiłku fizycznego

 

Określenie należnej masy ciała w celu ustalenia zapotrzebowania energetycznego można dokonać według schematu (tabela 5)

 

Tabela 5. Określenie należnej masy ciała w celu ustalenia zapotrzebowania energetycznego
A. Energia na funkcje podstawowe należna masa ciała x 20 = energia w kcal
B. Energia na dodatkową aktywność fizyczną (zapotrzebowanie energetyczne): siedzący tryb życia = energia na funkcje podstawowe + (należna masa ciała) x 6
umiarkowany pod względem aktywności fizycznej tryb życia = energia na funkcje podstawowe + (należna masa ciała) x 10
intensywny pod względem aktywności fizycznej tryb życia = energia na funkcje podstawowe + (należna masa ciała) x 20
C. W sytuacjach szczególnych, takich jak okres wzrostu, ciąża i karmienie piersią: do zapotrzebowania energetycznego dodać 300-500 kcal dziennie
D. W celu wywołania spadku masy ciała: od zapotrzebowania energetycznego odjąć 750-1000 kcal/24 h; strata: 0,9-1,1 kg tygodniowo

 

 

 

Bardziej szczegółowe normy podano w tabeli 6.

 

 

 

Tabela 6. Normy zapotrzebowania na energię dla osób dorosłych
Grupa ludności
(płeć/wiek)
Masa ciała
(kg)
Aktywność fizyczna
mała
(kcal/osobę/dobę)
umiarkowana
(kcal/osobę/dobę)
duża
(kcal/osobę/dobę)
  K M K M K M K M
26-60 lat 55 60 1850 2200 2200 2700 2600 3150
60 65 1900 2300 2300 2800 2700 3250
65 70 1950 2350 2350 2900 2800 3400
70 75 2000 2450 2450 3000 2900 3500
  80   2500   3100   3600
powyżej 60 lat 55 60 1650 1800 2000 2200 2350 2600
60 65 1700 1900 2100 2300 2450 2700
65 70 1800 2000 2200 2450 2550 2900
70 75 1850 2100 2250 2550 2650 3000
  80   2200   2650   3100
Ziemlański Ś. i wsp.: Normy żywienia dla ludności w Polsce. cz. II. Normy dla dorosłych. PZWL 1996

 

 

Tabela 7. Dieta i przykłady jadłospisów w ramach diety ubogoenergetycznej, łatwostrawnej, niskocholesterolowej (1000 kcal)
Dzienna racja pokarmowa przybliżona wartość energetyczna [kcal] Zamienniki (pod względem wartości energetycznej)
Nazwa produktu gramy
Produkty zbożowe
pieczywo mieszane 70 170  
mąka i makarony 20 70 lub 30 g pieczywa lub 20 g kaszy
kasze różne 15 55 lub 20 g pieczywa lub 15 g mąki
Mleko i produkty mleczne
mleko chude 2% tł. 200 100  
twaróg chudy 80 85 lub 150 ml mleka
Jaja 1 szt. (bez żółtka) 30 15  
Mięso, drób, wędliny, ryby (chude)
mięso 100 140 lub 70 g chudej wędliny
wędliny 20 40 lub 30 g chudego mięsa
Masło roślinne 5 40 lub 5 g oleju sojowego
Inne tłuszcze
olej sojowy, słonecznikowy 15 135  
Ziemniaki (bez odpadków) 100 85  
Warzywa i owoce
warzywa 400 110  
owoce 100 50  
Cukier 30 40 lub 12 g miodu lub 15 g dżemu
(Zakład Patofizjologii Klinicznej i Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie)

 

 

 

Kontrolowanie ilości tłuszczu w diecie

 

 

Tłuszcze są składnikiem pokarmu, który zawiera największą ilość energii. 1 g tłuszczu w czasie spalania dostarcza organizmowi 9,3 kilokalorii (38,9 kilodżuli), podczas gdy 1 g węglowodanów lub 1 g białka dostarcza tylko 4,1 kilokalorii (17,2 kilodżuli). Dlatego nadmiar spożywanego tłuszczu łatwiej powoduje otyłość. Otyłość jest właśnie nagromadzeniem nadmiaru energii z pożywienia w formie nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie.

Z tego względu ważne jest kontrolowanie spożycia tłuszczu w diecie. Potrzebne jest obliczanie ilości tłuszczu w posiłkach.

 

Tabela 8. Zawartość białka w produktach roślinnych i zwierzęcych
Białko zwierzęce Białko roślinne
Produkt gramy Zawartość białka [g] Produkt gramy Zawartość białka [g]
mleko 0,5 200 7 pieczywo chrupkie 100 9
jogurt naturalny 160 6,8 żytnio-razowe 100 4-6,7
twaróg chudy 50 9,9 pszenne 100 7,2-8,2
wędlina drobiowa 50 7,4-10,5 ziemniaki 100 1,9
wędlina wieprz.-woł. 50 7-10 ryż 50 3,4
mięso chude b/kości 100 20 kasza perłowa 50 3,5-5
drób bez skóry 100 18-20 kasza gryczana 50 6,3
jajo 50 6,2 makaron 2-jajeczny 50 5,7
ryby 100 16,5-20,5 fasola sucha 100 21,4
  fasola szparagowa 100 2,4
groch suchy 100 23,4
soja 100 34,5

 

 

 

Sposoby ograniczania tłuszczów w diecie, zalecenia dla pacjenta:

 

 

  • Przy sporządzaniu potraw według przepisów kucharskich próbuj obniżyć ilość tłuszczu w stosunku do zalecanej o 20-30%. Często jest to możliwe bez utraty smaku potrawy.
  • Jeśli w recepturze zalecone jest mleko, stosuj mleko odtłuszczone lub 0,5-1,0%. Staraj się odparować odtłuszczone mleko, które po zagęszczeniu z powodzeniem zastępuje śmietanę (do zupy).
  • Usuwaj widoczny tłuszcz z produktów mięsnych; z sosów lub zup po ochłodzeniu w lodówce zbieraj tłuszcz z powierzchni.
  • Używaj odtłuszczonych jogurtów i przetworów mlecznych. Przy gotowaniu możesz je zagęścić 1-2 łyżkami mąki.
  • Zastępuj mięso wieprzowe i wołowe białym mięsem lub chudymi rybami.
  • Spożywaj nie więcej niż 2-4 jajka na tydzień. Każde jajo kurze zawiera około 200 g cholesterolu.
  • Stosuj tylko białko jaj, usuwając żółtko.

 

Produkty żywnościowe zawierające dużo cukru i tłuszczu

Do tej grupy należą różne produkty lub potrawy, które obok dużej ilości cukru zawierają również dużo tłuszczu. Poza walorami smakowymi i tuczącymi nie mają one istotnych wartości zdrowotnych. Mogą przyczyniać się do znacznej hiperglikemii, zaburzeń w profilu tłuszczów w surowicy krwi (podwyższenie stężenia cholesterolu i triglicerydów) i glukozy we krwi oraz do powstawania otyłości.

Produkty, których powinny unikać wszyscy, a zwłaszcza osoby z cukrzycą:

  • słodkie wina i likiery
  • cukierki, czekolada, czekoladki
  • napoje słodzone, dżemy bogato cukrowe (50%), konfitury i marmolada
  • słodzone produkty mączne, ciasta, torty, kremy
  • owoce
  • słodzone i owocowe jogurty, mieszanki mleczne (milk shake), słodzone soki owocowe, sorbety
  • słodzona guma do żucia
  • produkty reklamowane jako "pożywki" bogatoenergetyczne
  • "generatory energii" w formie batonów zawierających syropy, nektary, mleko pełne, śmietanę, orzechy, czekoladę
  • lody, mieszanki lodowe ze śmietaną
  • produkty z dużą ilością fruktozy, miodu.

 

Sztuczne niekaloryczne środki słodzące

Produktami tymi można zastąpić sporą część potrzebnej do przyrządzania potraw sacharozy (cukru). Np. aspartamian może być używany w recepturach, które przewidują krótki (nie dłuższy niż 20 min) okres pieczenia, np. do pieczenia kruchych ciastek i herbatników, do niegotowanych deserów lub napojów. Dłuższe pieczenie powoduje utratę słodkiego smaku aspartamianu. Do tego celu lepsza jest sacharyna.

Nie można jednak w ciastach i słodkim pieczywie całkowicie zastąpić sacharozy sztucznymi środkami słodzącymi, ponieważ sacharoza zapewnia obok smaku także odpowiednią strukturę ciasta. Lepiej wówczas używać mieszaniny sacharozy i sztucznego środka słodzącego, np. w proporcji po 50%. Dobrze jest również stosować mieszaniny sztucznych środków słodzących np. po 50% lub po jednej trzeciej potrzebnej ogólnej ilości środka słodzącego. Jest to bezpieczniejsze.

Jeśli są takie zamienniki, należy używać produktów niskokalorycznych.

Lepsze są również te produkty, które w 1 porcji mają mniej tłuszczu i cholesterolu, a więcej włókna pokarmowego, mniej cukrów prostych, więcej witamin i pożądanych soli mineralnych.

Zawartość sodu w diecie

Sód zawarty w soli kuchennej (NaCl) nie jest składnikiem dającym energię. Jest to minerał konieczny do prawidłowego funkcjonowania każdego żywego organizmu. Sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie i zwiększaniu ciśnienia tętniczego krwi. Zmniejszenie spożycia sodu sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi i ryzyka dla serca i naczyń. Sód spożywa się przeważnie w formie chlorku sodu, czyli soli kuchennej (obecnie jodowanej) oczyszczonej lub kamiennej (zawiera wiele pierwiastków śladowych obok chlorku sodu). Chlorek sodu znajduje się w naturalnym składzie większości produktów naturalnych, ale jego główna część to sól dodawana w czasie przyrządzania lub spożywania potraw. Nie powinno się spożywać na dobę więcej niż około 2,5-3,0 g sodu lub około 5,0-6,0 g soli kuchennej. Obecnie w Polsce spożycie tej soli wynosi średnio 10,0-15,0 g na dobę i jest zbyt duże.

Jak obniżyć spożycie sodu - instrukcja dla pacjenta:

  • używaj bardzo oszczędnie soli do gotowania i przy stole. Zawsze najpierw spróbuj potrawę - może jest już smaczna bez dodatku soli
  • ograniczaj używanie produktów konserwowanych, paczkowanych, gotowych. Takie produkty z reguły zawierają dużo soli
  • stosuj tylko zakąski bez soli. Zamiast solonych płatków ziemniaczanych (chipsy), orzeszków, krakersów spożywaj surowe jarzyny, owoce, nie solone ciasto
  • stosuj przyprawy bez soli: zamiast musztardy, solonych gotowanych sosów itp. używaj ziół, przypraw korzennych, cebulę, ocet, paprykę, sok cytrynowy
  • stosuj mało wędzonych lub marynowanych mięs, takich jak boczek, parówki (hot dogi), wędliny i mięso na zimno. Używaj mięsa drobiu, indyka, cielęcinę.

 

"Gotowe" produkty żywnościowe

We wszystkich sklepach spożywczych oferuje się znaczny wybór gotowych do spożycia produktów, zakąsek, dań. Należy unikać gotowych produktów o dużej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Należy zawsze uważnie przeczytać informacje na opakowaniu gotowego do spożycia produktu, Należy unikać produktów, które w jednej porcji mają więcej niż 10 g tłuszczu, 150 mg sodu, 20 mg cholesterolu, 8 g szybko wchłaniających się cukrów, 150-200 Kcal i dają więcej aniżeli 30% energii z tłuszczu.

Alkohol - produkt niepotrzebny w żywieniu osób z nadwagą

Alkohol w każdej postaci należy wykluczyć z diety. Dostarcza on 7 kcal/h (29 kJ/h), spala się szybko (około 100 mg na 1 kg ciała na godzinę). Spalanie alkoholu nie podlega w zasadzie neurohormonalnej regulacji, dlatego jest mało ekonomiczne, wywołuje zatrucie, zatem osoby redukujące nadmiar masy ciała nie powinni spożywać alkoholu.

Fast food - karmienie błyskawiczne

Produkowane za pomoca standardowych przemysłowych technologii, z użyciem dużych ilości tłuszczów, często cukru, soli i innych przypraw, bogatokaloryczne "prefabrykowane" potrawy określa się często mianem fast food. Są one szkodliwym wytworem cywilizacji, sprzyjają otyłości, miażdżycy, pogarszają znacznie wyniki leczenia cukrzycy. Należy je zupełnie usunąć z żywienia osób z otyłością.

Do tej kategorii należą także diety o bardzo zmniejszonej podaży energii (400-800 kcal/24 godz.), które są szkodliwe w żywieniu osób z cukrzycą: Cambridge, Herbalife, Madrifart, Napo, Nutrilette, Optifort. Diety te, między innymi, powodują utratę apetytu, dreszcze, łysienie, euforię, ketozę, kwasicę, konieczność uzupełnienia witamin i soli mineralnych.

Leczenie deficytową dietą o fizjologicznym, mieszanym składzie

Należy z reguły stosować dietę mieszaną, zapewniającą wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, wytwarzającą umiarkowany, ale stały niedobór energetyczny około 500-1000 Kcal/d (2093-4187 kJ/d) poniżej uprzedniego "zwykłego" dla chorego poziomu. W wyspecjalizowanych ośrodkach można stosować diety bardzo niskoenergetyczne (Very Low Calorie Diet, VLCD), wprowadzone jeszcze przez Apfelbauma. Stosuje się wtedy kolejne, kroczące ograniczenia: 2 tygodnie dieta 6280 kJ (1500 kcal), 2 tygodnie dieta 4187 kJ (1000 kcal) i 2 tygodnie dieta 2093 kJ (500 kcal), a następnie stopniowy powrót do diety o deficycie 2093-4187 kJ (500-1000 kcal) w stosunku do zapotrzebowania, stosowanej przez dłuższy czas. W toku stosowania tych diet konieczne jest podawanie kompletu witamin i soli mineralnych.

Można je podzielić na trzy grupy:

  • Diety o bardzo niskiej zawartości energii
    < 800 kcal dziennie dla kobiet i mężczyzn
  • Diety niskoenergetyczne
    800-1200 kcal dziennie dla kobiet
    800-1400 kcal dla mężczyzn
  • Umiarkowany deficyt energetyczny
    > 1200 kcal dla kobiet*
    > 1400 kcal dla mężczyzn*
    (* -W obu przypadkach poniżej indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu)

 

Trzy diety odtłuszczające o uproszczonym układzie

1. Dieta o wartości około 1000 Kcal (4,19 MJ/dobę )

  • znaczny deficyt energii
  • węglowodany - 126 g
  • białka - 60 g
  • tłuszcze - 27 g
  • do stosowania w redukcji otyłości pod kontrolą lekarza
  • okres stosowania 14-21 dni

 

Każdego dnia należy o tej samej porze spożywać zbliżone ilości produktów zalecanych na kolejne posiłki. Należy ważyć się i zapisywać wyniki samokontroli 1-2 razy w tygodniu. Cukru nie powinno się spożywać wcale. Aspartamian - ile potrzeba lub sacharyna do 8 tabletek dziennie.

Lista oraz ilości produktów spożywczych, które można spożywać w czasie diety 1000 Kcal/dobę

  1. PRODUKTY MĄCZNE
    1. PIECZYWO - 80 g
      Każdego dnia można spożyć dowolnie wybraną porcję pieczywa z niżej podanych:
      • 2 małe kajzerki lub
      • 4 plasterki bułki paryskiej lub wrocławskiej lub
      • 2 kromki chleba białego albo razowego lub
      • 2 bułeczki maślane lub
      • 1 grahamka lub
      • 2 małe rogaliki lub
      • 1 duży rogal lub
      • 1 bułeczka lub
      • 45 g sucharków (3 sztuki) lub
      • 45 g herbatników (5 1/2 sztuki) lub
      • 2 plastry pumpernikla.
    2. KASZA - wszystkie rodzaje (łącznie z ryżem);
      • 20 g = 1 1/2 stołowej łyżki suchej kaszy (płatki owsiane - 3 łyżki) = 60 g kaszy ugotowanej - 3 łyżki
      • Podaną porcję kaszy można wymienić na:
      • 20 g makaronu suchego (stołowa łyżka) = 40 g ugotowanego makaronu lub
      • 30 g pieczywa = 1/2 kromki chleba lub
      • 60 g ziemniaków - 1 sztuka średnia lub
      • 20 g maki - 1 1/2 płaskiej stołowej łyżki lub
      • 20 g grochu suchego albo fasoli = 1 stołowa łyżka
  2. NABIAŁ
    1. MLEKO CHUDE - 300 g (słodkie, kwaśne) 1 1/2 szklanki
      Podaną porcję mleka można zastąpić:
      • 1 1/2 szklanki jogurtu lub
      • 1 1/2 szklanki kefiru lub
      • 1 1/2 szklanki maślanki lub
      • 50 g chudego, białego sera
    2. JAJA nie więcej niż 2-3 w tygodniu
      Można zamienić 25 g mięsa na 1 jajo.
      Uwaga: 1 żółtko zawiera około 300 mg cholesterolu.
    3. TWARÓG - 50 g chudego białego sera
      Tę porcję można wymienić na
      • 1 szklankę mleka słodkiego, kwaśnego lub
      • 1 szklankę kefiru lub
      • 1 szklankę jogurtu.
  3. PRODUKTY MIĘSNE
    MIĘSO - 100 g (waga mięsa surowego, bez kości)
    Mięso wołowe można wymienić na następujące produkty bez kości i ości:
    Mięso:
    • 100 g cielęciny lub
    • 100 g chudego schabu lub
    Drób:
    • 100 g kury albo indyka lub
    • 100 g kurczaka i 5 g tłuszczu
    Wędliny:
    • 80 g polędwicy i 5 g tłuszczu lub
    • 60 g chudej szybki lub chudego baleronu
    • 80 g kiełbasy wołowej lub
    • 80 g serdelków lub
    • 80 g mięsa pieczonego lub
    • 80 g mięsa gotowanego, chudego lub
    Ryby:
    • 120 g śledzia lub
    • 100 g karpia lub gotowanej ryby lub
    • 120 g leszcza, flądry, płotek i 5 g tłuszczu lub
    • 120 g filetów z dorsza lub karmazyna i 5 g tłuszczu
    • 120 g sandacza, szczupaka i 5 tłuszczu
    Inne:
    • 100 g twarogu chudego
    • 60 g sera żółtego
  4. TŁUSZCZE
    1. MASŁO - 5 g = 1 łyżeczka płaska do herbaty
      Tę ilość masła w ciągu dnia można wymienić na:
      • 5 g masła roślinnego lub
      • 5 g majonezu = 1 płaska łyżeczka
    2. OLEJ - 5 g = 1/2 stołowej łyżki roślinnego oleju (sojowy, słonecznikowy) lub oliwy z oliwek
  5. WARZYWA
    1. ZIEMNIAKI - surowe, obrane lub ugotowane 80 g - 2 sztuki małych ziemniaków lub 2 stołowe łyżki tłuczonych ziemniaków
    2. WARZYWA grupa A - 200 g (mniej niż 6% węglowodanów, źródło włókna roślinnego)
      Każdego dnia należy spożywać różne warzywa wymienione w tej grupie pojedynczo lub mieszane:
      • boćwina = 2 pęczki
      • cykoria = 2 duże sztuki lub
      • grzyby świeże lub
      • kabaczek = 1/4 małego lub
      • kalafior = 1 mały lub
      • kalarepa = 1 średnia lub
      • ogórki różne = 2 średnie lub
      • papryka = 3 duże sztuki lub
      • pory = 1 duży albo 2 małe lub
      • rabarbar lub
      • rzodkiewki = 1 duży pęczek lub
      • sałata zielona = 1 duża główka lub
      • szczaw = 4 garstki lub
      • szparagi lub
      • szpinak w tej samej ilości.
    3. WARZYWA - grupa B - 120 g (więcej niż 6% węglowodanów, źródło włókna roślinnego)
      Każdego dnia należy spożywać różne warzywa wymienione w tej grupie pojedynczo lub mieszane:
      • brukselka - 1 1/2 szklanki lub
      • cebula - 1 1/2 średnia sztuka
      • fasola szparagowa = około 30 strąków lub
      • groszek zielony - 1 szklanka lub
      • kapusta zwykła, czerwona i włoska - pokrojonej 1 1/2, kwaszonej - 1/2 szklanki = 2 stołowe łyżki ugotowanej
      • buraki - 2 łyżki startych buraków lub
      • marchew - 2 surowe, średnie lub 3 stołowe łyżki ugotowanej
      • pietruszka - 2 1/2 średnie lub
      • selery - 1 mały
      • włoszczyzna - 1/2 średniego pęczka
  6. OWOCE
    OWOCE - 150 g. Codziennie można spożywać dowolne wybrane owoce pojedynczo lub mieszane z niżej podanych:
    • agrest 3/4 szklanki
    • banany 1 sztuka
    • brzoskwinie 1 duża sztuka
    • cytryny 1 sztuka
    • czarne jagody 1 szklanka
    • czereśnie, wiśnie 1 szklanka
    • jabłka 1 duża sztuka
    • jeżyny, maliny 3/4 szklanki
    • morele 4 sztuki
    • porzeczki 3/4 szklanki
    • pomarańcze 1 średnia
    • poziomki, truskawki 3/4 szklanki
    • śliwki 5 duże, 20 węgierek

Przybliżona wartość kaloryczna poszczególnych posiłków

  • Śniadanie I 250 kcal
  • Śniadanie II 100 kcal
  • Obiad 350 kcal
  • Podwieczorek 100 kcal
  • Kolacja 200 kcal

 

2. Dieta "warszawska"

stosowana u osób z zespołem metabolicznym do redukcji otyłości brzusznej z insulinoopornością bez cech uszkodzenia nerek, wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, wysokobłonnikowa

  • wartość około 1700 kcal (4,19 MJ/dobę )
  • węglowodany (35%) - 150 g - 600 kcal
  • białko (35%) - 150 g - 600 kcal
  • tłuszcze (30%) - 55 g - 500 kcal
  • błonnik 25 g
  • 5 posiłków w ciągu dnia

 

W klinicznych badaniach Zespołu Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii AM w Warszawie oraz Centrum Diabetologii w Szpitalu Bródnowskim w Warszawie stwierdzono lub potwierdzono we własnym doświadczeniu ważne fakty z dziedziny klinicznego żywienia.

Reakcja komórek beta trzustki, a więc ilość wydzielanej do krwi insuliny u osób zdrowych, a także z otyłością brzuszną, po spożyciu węglowodanów (dwucukry, oligocukry, skrobia) w porównaniu z reakcją po spożyciu równoznacznej pod względem wartości energetycznej ilości białka (gram za gram) jest wyraźnie większa. Po spożyciu 50 g węglowodanów (200 kcal) średni przyrost ilości insuliny we krwi, w ciągu 1 godziny, w stosunku do ilości insuliny przed takim posiłkiem wynosił 3,9 ± 0,8, a po spożyciu 50 g białka (200 kcal) 1,7 ± 0,3. Po spożyciu równoważnej pod względem energetycznym ilości tłuszczów (oliwa) tj. 22 g (200 kcal) przyrost ten wynosił 1,6 ± 0,3. Tak więc spożywanie równoważnych pod względem wartości energetycznej ilości węglowodanów powoduje istotnie większe, reaktywne przyrosty wydzielania insuliny aniżeli spożycie równoważnych ilości białka, a także tłuszczów.

Jak wiadomo w otyłości brzusznej i w zespole metabolicznym podstawowym mechanizmem chorobotwórczym, a także czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest insulinoopornośc i hiperinsulinemia. Powoduje to, że również przyrosty wydzielania insuliny po spożyciu węglowodanów u tych osób są wyraźnie większe aniżeli po spożyciu równoważnych ilości białka lub tłuszczu. Powoduje to trudności w odtłuszczaniu ciała za pomocą żywienia zawierającego dużą ilość węglowodanów. Hiperinsulinemia kieruje bowiem przyswajane po posiłku węglowodany na drogę przemiany w tłuszcz i w przyrost tkanki tłuszczowej, hamując ich bezpośrednie spalanie. W tej sytuacji korzystne jest zastąpienie w żywieniu osób z otyłością brzuszną i zespołem metabolicznym węglowodanów przez białko. Nie można tego uczynić z podażą tłuszczów, ponieważ zwiększenie ich ilości powyżej 30% energetycznej wartości diety sprzyja hiperlipidemii i zwiększeniu ryzyka miażdżycy. Tej właściwości nie ma białko. Jak wykazały nowe obserwacje, zamiana około 30% zalecanej w typowym żywieniu osób z cukrzycą ilości węglowodanów, sprzyja u osób z otyłością brzuszną obniżeniu insulinooporności (HOMA) oraz obniżeniu średniego stężenia insuliny w surowicy krwi tak na czczo, jak i po posiłku. Jest to zjawisko ułatwiające odtłuszczenie ciała, a także zmniejszające ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych u osób z otyłością i z zespołem metabolicznym.

W leczeniu tych pacjentów stosujemy w okresach 2-3 miesięcznych ze znaczną korzyścią dietę z umiarkowanym deficytem energetycznym (rzędu 200-500 kcal/dobę), bogatobiałkową o względnie i równoważnie zmniejszanej ilości węglowodanów i regularnej tak pod względem ilościowym (< 30% energii diety), jak i jakościowym (rodzaje tłuszczów) udziale tłuszczów. W diecie tej kontrolujemy też dzienną podaż błonnika przez zwiększenie spożycia jarzyn. Taki układ żywienia istotnie zwiększa skuteczność odtłuszczania ciała u osób z otyłością brzuszną i insulinoopornością, czyli z zespołem metabolicznym, zmniejszając jednocześnie zależne od tych zaburzeń ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych. Stosowanie takiej diety wymaga obserwacji i monitorowania zmian w poszczególnych składnikach zespołu metabolicznego. U osób z tendencją do zwiększenia stężenia LDL lub triglicerydów należy ją odrzucić po 4 tygodniach. Z tego względu, dla ułatwienia obserwacji, nazwaliśmy ją "dietą warszawską". Zawiera ona przeciętnie 35-40% wartości energetycznej diety w formie węglowodanów (pieczywo, kasze, kluski, makarony, ziemniaki, owoce), 35-40% w formie białka (kurczak, indyk, filety rybne, chudy biały ser, groch) oraz mniej niż 30% tłuszczów. Jednocześnie dla zwiększenia ilości błonnika poleca się kontrolowane spożycie niskowęglowodanowych jarzyn (jarzyny do każdego posiłku).

Lista produktów spożywczych, które można spożywać w czasie diety "warszawskiej"

  1. PRODUKTY MĄCZNE
    1. PIECZYWO - 150 g
      Każdego dnia można spożywać dowolnie wybraną porcję pieczywa pojedynczą lub mieszaną z niżej podanych:
      • 3 kajzerki lub
      • 6 plasterków bułki paryskiej lub wrocławskiej lub
      • 3 kromki chleba białego albo razowego lub grahama albo
      • 3 rogaliki lub
      • 3 bułeczki maślane lub
      • 150 g sucharków (7 sztuk) lub
      • 60 g herbatników (10 sztuk) lub
      • 6 kromek pieczywa chrupkiego
      • 3 plastry pumpernikla
    2. KASZA - wszystkie rodzaje (łącznie z ryżem):
      25 g = 2 stołowe łyżki suchej kaszy, płatków owsianych 2 łyżki = 60 g kaszy ugotowanej Podaną porcję kaszy można wymienić na:
      • 30 g makaronu suchego = 50 g ugotowanego makaronu lub
      • 30 g pieczywa = 1 kromka chleba albo 1 mała kajzerka lub
      • fasoli = 2 łyżki lub
      • 20 g maki = 2 płaskie stołowe łyżki
      • 30 g ziemniaków = 2 średnie sztuki
  2. NABIAŁ
    1. MLEKO CHUDE - 750 ml (słodkie, kwaśne) = 3 szklanki (0-0,5%)
      Podaną porcję mleka można wymienić na:
      • 3 szklanki jogurtu lub
      • 3 szklanki kefiru lub
      • 3 szklanki maślanki lub
      • 100 g sera topionego (2 serki trójkątne) lub
      • 200 g chudego twarogu
    2. JAJA 2-4 w tygodniu po 1 sztuce
      • Uwaga: 1 żółtko zawiera około 300 mg cholesterolu.
      • Dodatkowo samo białko z 1-2 jaj codziennie.
  3. PRODUKTY MIĘSNE
    Mięso 250 g (waga mięsa chudego, surowego bez kości)
    Mięso (cielęcina) można wymienić na następujące rodzaje produktów (bez kości i ości):
    Drób
    • 250 g kury lub
    • 250 g kurczaka i 10 g tłuszczu lub
    • 250 g indyka
    Wędliny
    • 150 g polędwicy
    • 150 g chudej szynki albo chudego baleronu lub
    • 150 g wołowej kiełbasy lub
    • 150 g serdelków cielęcych
    Ryby
    • 250 g filetów z dorsza albo karmazyna lub
    • 250 g leszcza, płotek lub
    • 250 g sandacza, szczupaka
  4. TŁUSZCZE
    1. masło roślinne 10 g - 2 płaskie łyżeczki
    2. olej - 10 g oleju roślinnego (sojowy lub słonecznikowy) lub oliwy z oliwek - 2 łyżeczki do herbaty)
  5. WARZYWA
    1. ZIEMNIAKI - 180 g - 2 sztuki średnie lub 2 stołowe łyżki tłuczonych ziemniaków
    2. WARZYWA grupa A - 300 g (mniej niż 6% węglowodanów, źródło włókna roślinnego)
      Każdego dnia należy spożywać różne warzywa wymienione w tej grupie: pojedynczo lub kilka rodzajów:
      • boćwina = 3 pęczki lub
      • cykoria = 3 duże sztuki lub
      • grzyby świeże lub
      • kabaczek = 1 średni lub
      • kalafior = 1 średni lub
      • kalarepa = 1 duża lub
      • ogórki słodkie, kwaszone = 5 średnich lub
      • papryka = 2 duże sztuki lub
      • pomidory = 4 sztuki średnie lub
      • pory = 2 średnie lub
      • rzodkiewki = 2 pęczki lub
      • sałata zielona = 2 główki lub
      • dynia lub
      • szczaw lub
      • szpinak lub
      • szparagi = 6 garstek
    3. WARZYWA - grupa B - 200 g (więcej niż 6% węglowodanów, źródło włókna roślinnego)
      Każdego dnia należy spożywać różne warzywa wymienione w tej grupie pojedynczo lub mieszane:
      • dynia lub
      • kapusta zwykła, czerwona, włoska = pokrojonej 2 szklanki, pokrojonej kwaszonej = 1 szklanka = 4 łyżki czubate ugotowanej kapusty każdego rodzaju lub
      • marchew - 4 surowe, średnie = 4 łyżki czubate ugotowanej lub
      • buraki = 3 małe = 4 łyżki startych buraków lub
      • brukselka = 2 szklanki lub
      • cebula = 2 średnie lub
      • chrzan = 4 stołowe łyżki utartego chrzanu lub
      • fasola szparagowa = około 30 strąków lub
      • groszek zielony - 1 1/3 szklanki lub
      • pietruszka = 4 średnie lub
      • selery = 2 małe albo 1 duży lub
      • włoszczyzna = 1 średni pęczek
    4. Groch, fasola (gotowana) - 3 łyżki
      Inne jarzyny (wg własnego wyboru)
  6. OWOCE
    codziennie można spożywać 150 g dowolnie wybranych owoców:
    • agrest = 1 szklanka lub
    • arbuz = 200 g (waga bez skóry) lub
    • banany = 2 sztuki lub
    • brzoskwinie = 2 sztuki lub
    • cytryny = 1/2 sztuka lub
    • czarne jagody = 1 szklanka lub
    • czereśnie, wiśnie = 30 sztuk lub
    • jabłka = 1 sztuka średnia lub
    • jeżyny, maliny = 1 szklanka lub
    • melony = 200 g (waga bez skórki) lub
    • morele = 3 sztuki lub
    • porzeczki różne = 1/2 szklanki lub
    • pomarańcze = 1 duża albo 2 małe lub
    • poziomki, truskawki = 1/2 szklanki lub
    • śliwki = 3 duże albo 20 mirabelek, albo 20 węgierek małych lub
    • żurawiny = 1/2 szklanki

Wybierając produkty żywnościowe do diety według indeksu glikemicznego należy ograniczać szczególnie spożycie tych produktów, których indeks jest większy od 50, a zupełnie usunąć te, których indeks jest większy od 80.

Stosując do diety wymienniki węglowodanowe, zmniejsza się ich ilość przeciętnie o 40% w stosunku do typowej diety cukrzycowej, np. z 20 do 12 na dobę.

Reguły dotyczące spożycia tłuszczów (< 30% energii pożywienia, zwiększenie spożycia tłuszczów jednonienasyconych) pozostają takie same jak w typowej diecie cukrzycowej. Lipidy krwi należy monitorować.

3. Dieta sztuczna w leczeniu otyłości

Przez pojęcie "dieta sztuczna" należałoby rozumieć jadłospis przyrządzany z produktów przygotowanych metodą przemysłową i dostępnych np. w postaci gotowych porcji w puszkach. Dieta tego rodzaju może być stosowana u tych osób otyłych, które nie potrafią lub nie chcą stosować zasad diet redukujących, a także u wykazujących brak zdyscyplinowania lub też nerwicowe podejście do leczenia. Diety sztuczne zalecać można także w leczeniu osób z bardzo silnie wykształconymi przyzwyczajeniami w żywieniu lub też w przypadkach trudności w prowadzeniu domowej kuchni dietetycznej. Koncentraty podawane w diecie sztucznej porcjowane bywają w racjach całodobowych, zawartych w jednej puszcze o znanej wartości energetycznej.

Wielu producentów proponuje produkty, które z jednej strony dostarczają bardzo mało energii (np. 500 Kcal na dobę), a z drugiej zapewniają pełny dowóz witamin, soli mineralnych i wody. Z ich pomocą można wytworzyć duży deficyt energetyczny, np. rzędu 1500-2000 Kcal na dobę, i w ten sposób przyspieszać tempo odtłuszczenia ciała. Są one jednak niebezpieczne szczególnie dla chorych na cukrzycę. Nie mogą w ogóle być stosowane u chorych z cukrzycą leczoną insuliną. W cukrzycy typu 2, nie leczonej insuliną i skojarzonej z otyłością, mogą być stosowane tylko ze specjalnych wskazań, przejściowo pod ścisłym, codziennym nadzorem lekarza. Mogą zaostrzać niedokrwienną chorobę serca, niewydolność nerek, uszkadzać wątrobę, powodować acetonurię i kwasicę.

Część 3
Wysiłek fizyczny w redukcji nadmiaru masy ciała

Skuteczne leczenie otyłości, zwłaszcza brzusznej, musi obejmować przeobrażenia w psychologicznym nastawieniu do spożywania pokarmów, wytrenowanie wstrzemięźliwości i umiejętności praktykowania diety odtłuszczającej, a także wprowadzenie więcej regularnego wysiłku fizycznego.

Aktywność ruchowa pomaga w utrzymaniu rezultatów odchudzania ponieważ:

  • zwiększa wydatek energetyczny
  • sprzyja zmniejszeniu apetytu
  • nasila spoczynkową przemianę materii
  • nasila termogenezę powysiłkową i poposiłkową
  • sprzyja wzrostowi beztłuszczowej masy ciała
  • hamuje odkładanie tłuszczu wisceralnego
  • poprawia samopoczucie

 

Wysiłek fizyczny musi być dostosowany do indywidualnych możliwości chorego (rycina 2).

 

Rycina 2. Piramida zwiększania aktywności fizycznej.
Zalecenie: jeśli prowadziłeś dotąd siedzący tryb życia, zacznij od wprowadzenia w życie wskazówek zamieszczonych w dolnej części piramidy i stopniowo przechodź do zaleceń podanych na jej wyższych piętrach

 

 

 

Skuteczne stosowanie treningu leczniczego wymaga znajomości wielu praktycznych zasad.

 

 

Kwalifikacja do treningu

  • rozpoznanie i ocena ewentualnie istniejących naczyniowych lub neurologicznych powikłań, ocenę EKG, zwłaszcza u osób powyżej 30 rż.
  • rozpoznanie i ocena ewentualnie chorób towarzyszących

 

Ocena kliniczna przed treningiem

Przed rozpoczęciem treningu chory powinien być starannie zbadany. Zbiera się wywiady, wykonuje badanie fizykalne i badania dodatkowe, mające na celu rozpoznanie i ocenę ewentualnie występujących chorób. Ze względu na możliwość obecności utajonej postaci choroby niedokrwiennej serca zaleca się wykonanie EKG w czasie stopniowanego wysiłku. Pożyteczne jest także zbadanie reakcji presyjnej na wysiłek - może ona być zwiększona. U wielu chorych na cukrzycę typu 2 powstaje w czasie wysiłku nadciśnienie tętnicze.

Program treningu

Powinien uwzględniać szczególnie przydatne cechy wysiłku (tabela 9) (18).

 

Tabela 9. Program treningu
Wysiłek Opis
Rodzaj tlenowy, dynamiczny
Intensywność 50-70% wartości maksymalnego pochłaniania
tlenu
Czas trwania 20-60 min
Częstość 3-5 razy w tygodniu
Zapobieganie
powikłaniom
- stosowanie rozgrzewki i wychłodzenia po wysiłku
- staranny wybór rodzaju i intensywności wysiłku
- edukacja chorego
- monitorowanie glikemii przez chorego i ćwiczeń przez personel medyczny
Tworzenie motywacji - wysiłek przynoszący radośćdo treningu
- wygodna pora i miejsce
- wsparcie ze strony rodziny i lekarza

 

 

 

Część 4
Farmakoterapia otyłości

 

 

Historia farmakologii otyłości obejmuje badania, stosowanie i odrzucanie bardzo wielu leków. Okazało się, że wiele leków może odgrywać wyłącznie rolę placebo lub też przynosić jedynie szkody. Te doświadczenia wskazują na potrzebę bardzo dużego krytycyzmu w farmakoterapii otyłości.

Iohimbina, efedryna. Do leków z grupy substancji pobudzających układ monoamin, których stosowanie może przejściowo hamować apetyt, można zaliczyć johimbinę i efedrynę. Ze względu jednak na działanie uboczne tych leków można je stosować przez krótki czas u osób, które nie mają medycznych przeciwwskazań.

Sibutramina. Lekiem hamującym apetyt zarejestrowanym w Polsce jest sibutramina. Sibutramina jest inhibitorem zwrotnego poboru serotoniny i noradrenaliny w zakończeniach, synapsach, nerwów. Jak wiadomo zwrotny pobór monoamin w zakończeniach nerwów jest głównym mechanizmem ustania działania neuroprzekaźników, sygnalizujących między innymi uczucie apetytu i głodu. Wiele leków, które pobudzają zwrotny pobór monoamin powoduje redukcję BMI. Sibutramina działa także w ośrodkach mózgowych, pobudza termogenezę. Do efektów ubocznych należą więc suchość w ustach, bezsenność, zwyżki ciśnienia tętniczego i częstości skurczów serca, bóle głowy.

Metformina. U osób otyłych z hiperglikemią biguanidy (np. metformina) zmniejszają apetyt i ułatwiają redukcję masy ciała. Mogą być też stosowane u osób z otyłością bez hiperglikemii. Ich działanie polega na zmniejszaniu insulinooporności i hiperinsulinemii.

Leki działające na wchłanianie jelitowe. Praktycznie ważną grupą są leki hamujące trawienie skrobi (np. akarboza: tabl. a 50 i 100 mg 2-3 x dziennie) lub tłuszczów (triglicerydów) (np. Orlistat - Xenical - kapsułki 120 mg 2-3 x dz.). Do działań ubocznych należą wzdęcia, skłonność do biegunek.

Wypełniacze. Do leków użytecznych należy także zaliczyć produkty, które nie podlegają trawieniu, a "wypełniają" żołądek, dając uczucie sytości (preparaty agaru).

Sedativa. Przy dużym nasilaniu stanów psychoemocjonalnych korzystne może być podanie leków uspokajających.

Otyłość wtórna. Przy istnieniu otyłości wtórnej leczenie farmakologiczne choroby podstawowej ułatwia redukcję nadmiernej masy ciała (np. tyroksyna w niedoczynności tarczycy, testosteron w hipogonadyzmie u mężczyzn itp.)

 

Tabela 10. Leki zmniejszające insulinooporność
  • Biguanidy
  • metformina
  • Tiazolidinediony
  • rozyglitazon (Avandia)
  • pioglitazon (Actos)
  • Akarboza (Glucobay)

 

 

 

Postępowanie po osiągnięciu redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej

 

 

Po osiągnięciu pożądanej masy ciała należy przez dłuższy czas realizować program podtrzymania zmniejszonej masy tkanki tłuszczowej. Wymaga to przebudowy stylu życia i zmiany zachowań. Wykazanie pozytywnych zmian w stanie zdrowia umacnia motywację chorego i ułatwia mu utrzymanie ograniczeń energetycznych w diecie przez długi okres.

Nie można zaprzestać kontroli jakości i ilości spożywanych produktów. Staranne wykonywanie tego zalecenia może zapobiec nawrotowi otyłości, co niestety zdarza się często.

Są osoby, które naprzemian odtłuszczają się i "odrabiają stratę masy ciała". Jest to tzw. efekt jo-jo, który wywiera zdecydowanie szkodliwy wpływ na zdrowie.

Piśmiennictwo:

  1. National Institutes of Health/National Heart, Lung and Blood Institute, North American Assiociation for the Study of Obesity: Practical Guide to the Identification, Evaluation and Treatment of Overweight and Obesity in Adults. Bethesda, Med., National Institutes of Health 2000.
  2. Lean M.: Clinical Handbook of Weight Management. Martin Dunitz, London 1998.
  3. Association Francaise d`Etudes of de Recherches Sur 1`Obesite (AFERO): Recommandations pour ler diagnostic la prevention et le traitement de l`Obesite`. Diabetes et Metabolism 1998, 24 (Supl. 2).
  4. Stunkard A.J., Wadden T.A. (red.): Obesity - Theory and Therapy. Raven Press, Nev York 1992.
  5. Gumbiner B.: Obesity. American College of Physicians, Philadephia 2001.
  6. Hanefeld M., Lecuhardt W. (red.): The Metabolic Syndrome. Gustav Fischer, Jena etc.1997.
  7. Björntorp P. (red.): International Textbook of Obesity. Chicherter John Wile and Sons 2001.
  8. Kopelman P.G.: Management of Obesity And Related Disorders. Martin Dunitz, London 2001.
  9. Szostak W., Cichocka A., Cybulska B.: Zdrowa dieta śródziemnomorska. Agencja Wyd. Comes, Warszawa 2001.
  10. Hasik J., Hrynieowiecki, Grzymisławski M.: Dietetyka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1999.
  11. Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.): Żywienie człowieka - podstawy nauki o żywieniu, tom 1 i 2. Wydawnictwo Naukowe PWN, wyd. II, Warszawa 2000.
  12. Lean M.: Clinical Handbook of Weight Management. Martin Dunitz, London1998.
  13. Drygas W.: Otyłość. Uwarunkowanie środowiskowe i socjomedyczne. Medycyna Metaboliczna 2002, 2: 47-51.
  14. Wilson G.T., Brownell K.D.: Behavioral treatment for obesity. w: Eating Disorders and Obesity. wyd. II. Fairburn C.G., Brownell K.D., (red.). Guilford Press, New York 2002: 524-533.
  15. Goldstein D.J. (red.). The Management of Eating Disorders and obesity. Totowa N.J., Humana Press 1999.
  16. Fabricatore A.N., Wadden T.A.: Treatment of Obesity: An Overview. Clicical Diabetes 2003, 21: 67-72.
  17. Kassier J.P., Angell M.: Losing weight - an ill-fated Ne Yerar`s reselution. NEJM, 1998, 338: 1-7.
  18. Wing R.R.: Very low calorie diets in the treatment of type 2 diabetes: psychological and physiological effects. In Treatment of the Seriously Obese Patient. Wadden T.A., Vanltallie T.B. red. Giulford Press, New York 1992: 231-251.
  19. Williamson D.F., Thompson T.J., Thun M. i wsp.: Intentional Weight Loss and Mortality Among Overweight Individuals With Diabetes. Diabetes Care 2000, 10: 1499-1504.
  20. Bray G.A.: Office Management of Obesity, Saunders, Philadelphia PA 2004.
  21. Sibutramine. Drugs 1998, 6: 1093-1124.
  22. Orlistat. Drugs 1998, 2: 241-250.
  23. Bray G.A.: Use and abuse of appetite-supressant drugs in the treatment of obesity. Ann. Intern. Med. 1993, 119: 701-713.
  24. Barnett A.H., Kumar S. (red.): Obesity and Diabetes. John Wiley and Sons, Chichester etc. 2004.
  25. Tatoń J., Czech A. (red.): Diabetologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. tom I i II. Warszawa 2001.

Autor: Jan Tatoń
Źródło: "TERAPIA" NR 5 (166), MAJ 2005, Strona 35-44