CZERWIEC 2015
Temat: GASTROENTEROLOGIA
Redaktor numeru: prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska
Choroba refluksowa – wybrane aspekty diagnostyki i leczenia Autorzy: Agnieszka Czyżewska, Grażyna Rydzewska slowa kluczowe: choroba refluksowa przełyku, refluks krtaniowo-gardłowy, inhibitory pompy protonowej, objawy pozaprzełykowe, operacja antyrefluksowa.
Dekslanzoprazol – postęp w leczeniu chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego zależnych od kwasu solnego Autorzy: Jarosław Woroń slowa kluczowe: dekslanzoprazol, inhibitory pompy protonowej, choroba refluksowa.
Choroba trzewna u dorosłych Autorzy: Katarzyna Maciejewska, Grażyna Rydzewska slowa kluczowe: choroba trzewna, gluten, dieta bezglutenowa.
Niedokrwistość z niedoboru żelaza w chorobach układu pokarmowego – kiedy leczymy preparatami dożylnymi żelaza Autorzy: Magdalena Kaniewska, Grażyna Rydzewska slowa kluczowe: niedokrwistość z niedoboru żelaza, nieswoiste zapalne choroby jelit, choroba trzewna, dożylne preparaty żelaza.
Zespół rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) Autorzy: Katarzyna Karłowicz, Arkadiusz Bednarczuk, Grażyna Rydzewska slowa kluczowe: zespół rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, SIBO.
Biegunka – objawy kliniczne, diagnostyka i leczenie Autorzy: Ewelina Lech, Michał Lipiński, Grażyna Rydzewska slowa kluczowe: biegunka, ostra biegunka, biegunka przewlekła, zespół jelita nadwrażliwego.
Choroba uchyłkowa Autorzy: Beata Stępień, Grażyna Piotrowicz, Grażyna Rydzewska slowa kluczowe: uchyłki, choroba uchyłkowa, powikłania, leczenie.
Diagnostyka i leczenie zaparć Autorzy: Ewa Starczewska, Grażyna Rydzewska slowa kluczowe: zaparcie, diagnostyka, leczenie.
Wybrane aspekty dotyczące żywienia w chorobach układu pokarmowego Autorzy: Agnieszka Pęksa, Grażyna Rydzewska slowa kluczowe: zespół jelita nadwrażliwego, probiotyki, FODMAP, choroby zapalne jelit, biegunka, ostre zapalenie trzustki.